Privatlån

Ett privatlån är den vanligaste typen av lån som de flesta kommer i kontakt med någon gång under sin livstid. Vanligtvis så är det ett lån på mellan 10 000 kr och 500 000 kr med en flexibel löptid på upp till 12 år men beroende på långivare så kan detta skilja sig åt.

När man tar ett privatlån så får man ett lån till en lägre ränta än om man istället använder sig av ett smslån men man får då förberedd på att det kan ta längre tid att få besked om man fått sin ansökan beviljad. Det kan även ta längre tid innan man får in pengarna på kontot.

När man använder sig av ett privatlån så krävs det ingen säkerhet utan man lånar pengarna med sin framtida betalningsförmåga som säkerhet. Har man däremot något som man kan använda som säkerhet så är det oftast mycket enklare att få lånet beviljat.

Ansöka om ett privatlån

Att ansöka om ett privatlån är inte speciellt svårt då det sällan krävs något utöver de vanliga uppgifterna som man anger på långivarens hemsida. De uppgifter som en långivare brukar kräva är följande:

  • Personliga uppgifter (Namn, adress och personnummer)
  • Inkomst
  • Andra lån eller krediter som man har

Detta kan skilja sig mellan olika långivare men det är sällan mer information som en långivare kräver utöver det som vi har listat ovanför. Det kan även krävas att man uppger om man är släkt med en politiskt utsatt person. Skulle man vara det så kan det bli svårare att få ett lån beviljat.

Generella krav för att få ett privatlån beviljat

Varje långivare ställer sina egna krav på låntagaren men de generella kraven som man bör uppfylla för att få ett privatlån beviljat är följande:

  1. Mellan 18 och 25 år gammal
  2. Fast anställning eller pensionär
  3. Inkomst på över 100 000 kr per år
  4. Sakna betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden
  5. Folkbokförd i Sverige

De största skillnaderna mellan olika långivare brukar vara vilken inkomst som långivaren kräver att låntagaren ska ha. Detta krav kan även skilja sig mellan olika lånebelopp hos samma långivare.

Kan man få ett privatlån med betalningsanmärkningar?

Det finns långivare som accepterar att en låntagare har betalningsanmärkningar man bör dock tänka på att dessa långivare ofta har en mycket högre ränta än de som inte accepterar det. Något man inte får ha däremot är ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten då man inte får något lån beviljat.

Kan man hitta ett privatlån som inte använder sig av UC?

Det kan finnas långivare som inte använder sig av Upplysningscentralen men det är dock det vanliga att de gör.