låna pengar

Det finns många tillfällen då man kan behöva låna pengar utan att det egentligen ska behöva påverka privatekonomin mer än nödvändigt. Därför är det otroligt viktigt att man inte enbart tar första bästa lån man hittar då det kan leda till att man får en högre månadskostnad än nödvändigt.

För att låna pengar är för de flesta av oss något som är väldigt naturligt och som helt enkelt kan ses som ett krav för att kunna köpa vissa saker. Man måste dock vara beredd på att det inte är något man bör stressa med utan det är tvärtom något man bör tänka igenom noggrant så att man väljer rätt långivare.

Detta gäller oavsett vilken typ av lån man väljer vare sig det är privatlån eller smslån eller någon annan form av lån. För om man tar första bästa långivare man hittar så kommer det att leda till att man i slutändan får betala alldeles för mycket för det lånet. Något som kan leda till att man hamnar i en skuldfälla enbart för att man behöva låna pengar.

Privatlån

Den vanligaste låneformen som de flesta använder sig av åtminstone någon gång i sitt liv är ett privatlån. Det är helt enkelt ett lån på upp till 500 000 kr med en flexibel löptid på upp till 12 år.

Om man väljer att använda sig av ett privatlån så får man en mycket lägre ränta om man till exempelvis använder sig av ett smslån. Något man däremot bör ha i åtanke är att ett privatlån ofta är mycket svårare att få beviljat och det gäller framförallt om man har betalningsanmärkningar eller om man har många förfrågningar hos UC.

Man kan även genom att använda sig av privatlån en mycket längre löptid och kan därmed också låna mer pengar än med ett smslån. När man till exempel talar om billån utan säkerhet så är det oftast ett vanligt privatlån man avser.

Smslån

En låneform som blivit mycket vanligare är smslån som fått sitt namn av att man i början ansökte om lånet genom att skicka in ett sms till sin långivare. Något som de flesta långivare inom smslån helt slopat och istället gått över till att ansökan sköts via långivarens hemsida. Så på det sättet är ansökningsprocessen mellan privatlån och smslån densamma numera.

Med ett smslån så får man en korttidskredit på vanligtvis 30 till 90 dagar och maxbeloppet man kan låna är sällan över 10 000 kr. Man bör dock tänka på att om man behöver låna pengar så kan ett smslån vara ett bra alternativ framförallt om det inte handlar om några större summor.

Generella krav för att låna pengar

  • Mellan 18 och 25 år gammal
  • Inkomst från tjänst eller pension
  • Svensk medborgare och folkbokförd i Sverige
  • Svenskt bankkonto
  • Sakna betalningsanmärkningar eller sakna skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten

Varje långivare har sina egna krav som de ställer på sina potentiella låntagare. Däremot så är de här kraven de som nästan alla långivare ställer och den största skillnaden brukar vara vilken inkomst som låntagaren har.